
Arbeitspapiere aus NAHGAST II
Wagner, L.; Speck, M.; Buchborn, F.; Engelmann, T.; Bienge, K.; Friedrich, S.; Teitscheid, P.; Langen, N. (2020):
AP 1: Weiterentwicklung der wissenschaftlichen Bewertungsgrundlagen – Aktualisierung und Ergänzung des digitalen Bewertungstools
Arbeitspapier 1 des NAHGAST II Projekts.
Wuppertal Institut für Klima, Umwelt und Energie gGmbH

Arbeitspapiere aus NAHGAST I
Göbel, C.; Scheiper, M.; Teitscheid, P.; Müller, V.; Friedrich, S.; Engelmann, T.; Neundorf, D.; Speck, M.; Rohn, H.; Langen, N. (2017):
Nachhaltig Wirtschaften in der Außer-Haus-Gastronomie
Status-quo-Analyse – Struktur und wirtschaftliche Bedeutung, Nachhaltigkeitskommunikation, Trends.
Arbeitspapier 1 des NAHGAST Projekts.
Fachhochschule Münster, Institut für Nachhaltige Ernährung, Münster
Speck, M.; Rohn, H.; Engelmann, T.; Schweißinger, J.; Neundorf, D.; Teitscheid, P.; Langen, N.; Bienge, K. (2017):
Entwicklung von integrierten Methoden zur Messung und Bewertung von Speisenangeboten in den Dimensionen Ökologie, Soziales und Gesundheit.
Arbeitspapier 2 des NAHGAST Projekts.
Wuppertal Institut für Klima, Umwelt, Energie GmbH; Faktor 10 – Institut für nachhaltiges Wirtschaften gGmbH
Langen, N.; Dubral, R.; Rhozyel, M.; Speck, M.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017):
Erkenntnisse zu Detailgrad und Gestaltung von Ernährungslabeln zur Abschätzung und Bewertung der Nachhaltigkeit einer Speise.
Arbeitspapier 3 des NAHGAST Projekts.
Technische Universität Berlin – Institut für Berufliche Bildung und Arbeitslehre, Bildung für Nachhaltige Ernährung und Lebensmittelwissenschaft
Langen, N.; Dubral, R.; Ohlhausen, P.; Bauske, E.; Speck, M.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017):
Review von Interventionsstudien aus den Bereichen Nudging, Information und Partizipation und deren methodischer Fundierung sowie Ableitung von Stellschrauben zur Steigeung nachhaltigen Essverhaltens.
Arbeitspapier 4 des NAHGAST Projekts.
Technische Universität Berlin – Institut für Berufliche Bildung und Arbeitslehre, Bildung für Nachhaltige Ernährung und Lebensmittelwissenschaft
Ohlhausen, P.; Langen, N.; Speck, M..; Rohn, H.; Engelmann, T.; Teitscheid, P. (2017):
Analyse der Wirkung des Decoy-Effekts mit beschreibenden Namen.
Arbeitspapier 5 des NAHGAST Projekts.
Technische Universität Berlin – Institut für Berufliche Bildung und Arbeitslehre, Bildung für Nachhaltige Ernährung und Lebensmittelwissenschaft
Langen, Nina; Ohlhausen, Pascal; Speck, Melanie*; Rohn, Holger; Engelmann, Tobias; Neundorf, Diana; Teitscheid, Petra; unter Mitarbeit von: Bauske, Emily
(*geb. Lukas) (2017):
Aspekte praxistauglicher Interventionsstrategien – Perspektiven von Verbraucher*innen, Unternehmen und Wissenschaft
Arbeitspapier 6 des NAHGAST Projekts.
Technische Universität Berlin – Institut für Berufliche Bildung und Arbeitslehre, Bildung für Nachhaltige Ernährung und Lebensmittelwissenschaft

Veröffentlichungen
2020
Ohlhausen, P.; Langen, N. (2020):
When a Combination of Nudges Decreases Sustainable Food Choices Out-Of-Home—The Example of Food Decoys and Descriptive Name Labels.
10(2), Foods, 9, 557. https://doi.org/10.3390/foods9050557
Website
Speck, M.; Bienge, K.; Wagner, L.; Engelmann, T.; Schuster, S.; Teitscheid, P.; Langen, N. (2020):
Creating Sustainable Meals Supported by the NAHGAST Online Tool—Approach and Effects on GHG Emissions and Use of Natural Resources.
Sustainability 2020. 12. 1136. 10.3390/su12031136.
2019
Engelmann, T.; Fischer, D.; Lorchner, M.; Bowry, J.; Rohn, H. (2019):
“Doing” Sustainability Assessment in Different Consumption and Production Contexts - Lessons from Case Study Comparison.
Sustainability 2019, 11, 7041.; https://www.mdpi.com/2071-1050/11/24/7041
Website
Süßbauer, E.; Maas-Deipenbrock, R.-M.; Friedrich, S.; Kreß-Ludwig, M.; Langen, N.; Muster, V. (2019):
Employee roles in sustainability transformation processes. A move away from expertise and towards experience-driven sustainability management.
In: GAIA – Ecological Perspectives for Science and Society (S1/2019) Special issue: Sustainable economy: Perspectives of change. oekom Verlag, München.
2018
Ohlhausen, P.; Langen, N.; Friedrich, S.; Speck, M.; Bienge, K.; Engelmann, T.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2018):
Auf der Suche nach dem wirksamsten Nudge zur Absatzsteigerung nachhaltiger Speisen in der Außer-Haus-Gastronomie.
Vierteljahrshefte zur Wirtschaftsforschung, 87(2), 95-108. http://dx.doi.org/10.3790/vjh.87.2.95
Website
Göbel, C. (2018):
Die Entstehung von Lebensmittelabfällen in Care-Einrichtungen. Situationsanalyse und organisationstheoretische Gestaltungsempfehlungen.
Oekom: München
Website
Engelmann, T.; Speck, M.; Rohn, H.; Bienge, K.; Langen, N.; Howell, E.; Göbel, C.; Friedrich, S.; Twitscheid, P.; Bowry, J.; Liedtke, C.; Monetti, S. (2018):
Sustainability Assessment of Out-of-Home Meals: Potentials and Challenges of Applying the Indicator sets NAHGAST Meal-Basic and NAHGAST Meal-Pro
Sustainability 2018
10(2), 562; https://doi.org/10.3390/su10020562
Website
Lorenz, B.; Langen, N. (2018):
Determinants of how individuals choose, eat and waste: Providing common ground to enhance sustainable food consumption out‐of‐home
In: Journal of Consumer Studies, Volume 42, Issue1 January 2018, Pages 35-75 doi: 10.1111/ijcs. 12392
Website
2017
Engelmann T.; Fischer D.; Geiger, S.; Langen, N.; Risius, A.; Schulze-Ehlers, B.; Rohn, H. (2017):
Sustainability assessment in the social-ecological research for sustainable production and comsumption between ideal and practice.
Paper presented at the SustEcon Conference – The contribution of a sustainable economy to achieving the SDGs, September 25-26, 2017, Berlin, Germany.
Website
Bienge, K.; Engelmann, T.; Speck, M.; Monetti, S.; Langen, N.; Göbel, C.; Friedrich, S.; Rohn, H.; Teitscheid, M. (2017):
Sustainability assessment of meals in the out-of-home catering sector: Links between the NAHGAST indicator set and the SDGs
Paper presented at the SustEcon Conference – The contribution of a sustainable economy to achieving the SDGs, September 25-26, 2017, Berlin, Germany.
Langen, N.; Göbel, C.; Bienge, K.; Engelmann, T.; Friedrich, S.; Rohn, H.; Speck, M.; Teitscheid, M. (2017):
Real-world laboratories to transform the out-of-home catering sector in the direction of sustainability.
Paper presented at the SustEcon Conference – The contribution of a sustainable economy to achieving the SDGs, September 25-26, 2017, Berlin, Germany.
Scheiper, M.; Göbel, C.; Teitscheid, P. & Friedrich, S. (2017):
„Nachhaltigkeit in der Ernährungswirtschaft bezogen auf die Gemeinschaftsgastronomie“.
Behr’s Jahrbuch für die Gemeinschaftsgastronomie 2017, S. 31 – 42
Engelmann, T.; Speck, M.; Rohn, H.; Bienge, K.; Langen, N.; Howell, E.; Liedtke, C. (2017):
Sustainability assessment of out of-of-home meals: potentials and obstacles applying indicator sets NAHGAST Meal-Basis and NAHGAST Meal-Pro
Paper presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria. http://dx.doi.org/10.18461/pfsd.2017.1735
Website
Langen, N; Rhozyel, M; Göbel, C; Speck, M; Engelmann T; Rohn, H; Teitscheid, P (2017):
Displaying Sustainability Related Information on Meals – The Role of Design and Information Depth from a Consumer’s Perspective.
Paper presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks, 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria. http://dx.doi.org/10.18461/pfsd.2017.1737
Website
Göbel, C.; Teitscheid, P.; Friedrich, S.; Langen, N.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H. (2017):
Implementing sustainable business models in the hospitality sector with the help of a mission statement.
Paper presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria. http://dx.doi.org/10.18461/pfsd.2017.1734
Website
Langen, N.; Bauske, E.; Dubral, R.; Göbel, C.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017):
Interventions to guide consumers towards sustainable nutrition out-of-home – the perspective of caterers vs. Guests.
Paper presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.S. 339–348. http://dx.doi.org/10.18461/pfsd.2017.1736
Website
2016
Göbel, C.; Scheiper, M. L:; Friedrich, S.; Teitscheid, P.; Rohn, H.; Lukas, M.; Langen, N (2016):
Entwicklung eines Leitbilds zur „Nachhaltigkeit in der Außer-Haus-Gastronomie“,
in: Filho, Walter Leal (Hg.): Innovation in der Nachhaltigkeitsforschung – Ein Beitrag zur Umsetzung der UNO Nachhaltigkeitsziele. Berlin, Heidelberg: Springer, S. 1–22. https://doi.org/10.1007/978-3-662-54359-7_1
Website
Speck, M.; Göbel, C.; Schweißinger, J.; Teitscheid, P.; Rohn, H.; Langen, N. (2016):
Nachhaltigkeit in der Gemeinschaftsverpflegung – das Forschungsprojekt NAHGAST
in: Hauswirtschaft und Wissenschaft, Febr. 2016. S. 86–92.
Lukas, M.; Rohn, H.; Lettenmeier, M.; Liedtke, C.; Wiesen, K. (2016):
The nutritional footprint – integrated methodology using environmental and health indicators to indicate potential for absolute reduction of natural resource use in the field of food and nutrition,
Journal of Journal of Cleaner Production, Vol. 132, S. 161–170
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.02.070
Grabs, J.; Langen, N.; Maschkowski, G.; Schäpke, N. (2016):
Understanding role models for change: A multilayer analysis of success factors of grassroots movements for sustainable consumption.
Journal of Cleaner Production, 134, Part A: 98-111;doi:10.1016/j.jclepro.2015.10.061.
2015
Langen, N.; Goebel, C.; Waskow, F. (2015):
The effectiveness of advice and actions in reducing food waste.
Waste and Resource Management, 168 (2):72-86; doi: 10.1680/warm.13.00036.
2014
Lukas, M; Scheiper, M-L; Ansorge, J; Rohn, H; Liedtke, C; Teitscheid, P (2014):
Nutritional Footprint – Ein Instrument zur Bewertung von Gesundheits- und Umweltwirkungen der Ernährung.
Ernährungsumschau 04/2014 Website
2013
Langen, N. (2013):
Ethics in Consumer Choice - An Analysis based on the Example of Coffee.
Springer Gabler: Wiesbaden Website
Teitscheid, P. (2013):
Auf dem Weg zu einer nachhaltigen Ernährung.
Ernährungsumschau, 05/2013

Präsentationen
2017

Friedrich, S. (2017): Das Leitbild Nachhaltigkeit in der Außer-Haus-Gastronomie: Richtungssichere Entscheidungen in der Praxis. Ernährungsgipfel NRW 2017 – Regionale Säulen der nachhaltigen Ernährungswirtschaft, Ministerium für Umwelt, Landwirtschaft, Natur- und Verbraucherschutz des Landes Nordrhein-Westfalen, 21. September 2017, Düsseldorf

Bauske, E.; Langen, N.; Dubral, R.; Göbel, C.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017):
Interventions to Guide Consumers towards sustainable Nutrition out of home – the perspective of caterers vs. Guests.
Poster presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.

Engelmann, T.; Speck, M.; Rohn, H.; Bienge, K.; Langen, N.; Howell, E.; Liedtke, C. (2017):
Sustainability assessment of out of-of-home meals: potentials and obstacles applying indicator sets NAHGAST Meal-Basis and NAHGAST Meal-Pro.
Poster presented at 11th Inter-national European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.

Rhozyel, M.; Langen, N.; Göbel, C.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017):
Displaying Sustainability Related Information on Meals – The Role of Design and Information Depth from a Consumer’s Perspective.
Poster presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.

Göbel, C.; Speck, M.; Langen, N.; Teitscheid, P.; Engelmann, T.; Rohn, H. (2017):
Managing sustainable business models in the hospitality sector with the help of a mission statement.
Poster presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.
2016
2015

Göbel, C.; Teitscheid, P.; Rohn, H.; Lukas, M.; Langen, N.; Scheiper, M-L. (2015): Development of a mission statement “sustainable food services” – first results from the Project NAHGAST: Developing, Testing and Dissemination of Concepts for Sustainable Production and Consumption in the food service sector.
Poster presented at the Global Cleaner Production and sustainable consumption conference, November 1 – 4, 2015, Barcelona, Spain

Bauske, E.; Langen, N.; Dubral, R.; Göbel, C.; Speck, M.; Engelmann, T.; Rohn, H.; Teitscheid, P. (2017):
Interventions to Guide Consumers towards sustainable Nutrition out of home – the perspective of caterers vs. Guests.
Poster presented at 11th International European Forum (Igls-Forum) on System Dynamics and Innovation in Food Networks 2017, February 13-17, Innsbruck-Igls, Austria.
